mandag 28. mars 2011

En teaterlegende er død!

Wenche Foss er død. Hele Norges Wenche. Det er ikke spesielt trist når et menneske på 93 år dør, ihvertfall ikke når vedkommende har levd et innholdsrikt liv.
Ingen har vel fått brukt sine talenter mer enn Wenche Foss, og ingen har fått så mange festtaler, priser og ovasjoner som Wenche Foss, for sitt arbeid på scenen ført og fremt, men også for sitt sosiale engasjement.
Når jeg tenker på henne nå, tenker jeg like mye på personen som alle de karakterene hun ga liv til. Hun ble en karakter, nesten en parodi på seg selv, og vi likte den parodien. Parodien om den forfinede, men dog folkelige champagneelskende kvinnen som levde for scenen og dramatikken, og dyrket skuespillerkunsten.
Hun er en teaterlegende, en skuespiller som behersket så mange genre, revy, farse, store dramaer, film, tv, operetter, komedier og tragedier.
Hun vil bli husket for sitt engasjement for de svake, det er det som rører oss aller mest, at hun virkelig brydde seg om svakere grupper, og det var ikke noe kokketeri, det vitner alle de historiene som nå dukker frem, fra hverdagsmenneskene.
Men Wenche Foss har først og fremst vært viktig for teaterkunsten, hun har fått folk i generasjoner til å bli glad i teater og Thalias kunst. Hennes liv er et langt stykke norsk teaterhistorie!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar