lørdag 18. juni 2011

Litteraturhus, et hus for alle?


Etter å ha jobbet i to år med Litteraturhusprosjektet har vi nå landet første fase; forprosjektsfasen. Konklusjonen er klar, glassklar! Skien trenger et litteraturhus. Begrepet litteraturhus kan nok virke fremmed og rart for mange, og flere tenker kanskje 'det er ikke noe for meg, jeg leser ikke så mye' og så videre. Saken er imidlertid den at et litteraturhus rommer langt mer enn boksnakk og forfattertreff. Det kan være temakvelder med fokus på mat og kultur, politikk og kritikk, kunnskapsformidling, og sist men ikke minst vil det naturligvis være en intimscene for de gode kulturopplevelsene .

I Skien trenger vi en fellesarena, et sted der folk fra ulike miljøer kan treffes, slik oppstår nye koblinger og nye møter. Kultur handler om verdier, og verdier handler om identitet. For folk i Skien og Grenland, som som har en rekke kunst og kulturmiljøer, men kun få steder å oppsøke dette, kan et litteraturhus være et samlende sted.
Bredde er et stikkord, Litteraturhuset i Skien må forankres lokalt, og finne sin form. Det må bli et folkelig alternativ så folk flest kan få dekket sine behov, en debatt, en liten konsert, fotballprat, boklansering, skriveverksted for unge, forfattermøte, reiseprogram, matkurs med mer. Noe for alle målgrupper.
Hjertet i alle litteraturhus er og blir kafèen, det å kunne bestille et glass vin eller en smårett samtidig som man leser mail på pc'n eller leser et eller flere tidsskrifter er av avgjørende betydning, så også for Skien. Vi tror og mener vi har den rette mannen.

Skien var blant de aller første etter Oslo med å fremme ideen om et litteraturhus i Skien, og Fritt Ords leder Erik Rudeng mente at nettopp Skien med sin historie, ville trenge et hus som løfter og binder sammen. Nå er det en rekke andre byer som er i full gang med realisering av sine litteraturhus, som ser at det passer inn i vår tid.
Det er politikerne våre som skal avgjøre LiS sin skjebne, hvem har kulturpolitisk styrke til å gå for dette?
Det er vi som skal velge til høsten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar